Bemutatkozik a Disney Lorcana kártyajáték
Szabályok, játékmechanika és mit kell beszerezni a kezdéshez.

2024.1.12

Lorcana egy új gyűjtögethető kártyajáték (röviden TCG) a Disney stúdiótól, amely hivatalosan 2024 első felében jelenik meg.

A játékot elsősorban 2 játékosra tervezték, de még maguk a fejlesztők is azt állítják, hogy a játékosok számának nincs felső határa. A játék célja 20 lore counter (történetpont) megszerzése. Emellett akkor is lehet nyerni, ha az ellenfél nem tud újabb lapot szerezni a könyvtárából.

 

Csomag
Ebben a gyűjtögetős kártyajátékban egy 60 lapos paklit kell építened, amely pontosan két festékből áll, és egy kártyából legfeljebb 4 példányt tartalmazhat.

Ink
Lorcana világa inkákból áll, pontosabban hat, egymással szöges ellentétben álló inkából. Mindegyikük másban jeleskedik. A játékosok szabadon kombinálhatják őket, hogy teljesen egyedi paklikat hozzanak létre.

 

Amber (arany)
Általában támogató jellegű, és gyakran tartalmaz olyan karaktereket, mint a gyógyítók és az őrzők.

Emerald (zöld)
Olyan képességei vannak, amelyek összezavarhatják az ellenfeleket, arra kényszerítve őket, hogy az ellenséges lapokat visszavegyék a kezükbe, vagy közvetlenül eldobják őket.

Sapphire (kék)
Ez a szín olyan játékosok számára alkalmas, akik világos stratégiára és kreatív gondolkodásra vágynak játék közben.

Amethyst (lila)
Zde mohou hráči najít velmi silné karty, jejichž aktivace není jednoduchá. Je třeba počítat s tím, že musí zvolit vhodné podpůrné karty, aby Amethyst ink vytěžili na maximum.

Ruby (piros)
Egy agresszív és egyenes tinta, amely gyakran lehetővé teszi a hősök számára, hogy kihívják az ellenfél hőseit az idézési körben.

Steel (szürke)
A szürke színű hősök sokkal magasabb statisztikákkal rendelkeznek, mint mások, mind támadásban, mind védekezésben. Mindkettőt kihasználhatod az ellenséges kihívásokban.

 

Kártyák típusai
Characters (Karakterek)
A fő mechanika, amellyel győzelmet érhetsz el, miközben lehetetlenné teszed az ellenfeled számára, a karakterek. Minden hős rendelkezik az erejét és védelmét jelző statisztikákkal, valamint passzív és aktív képességekkel. A játék során lehetőséged van (guest) küldetéseket teljesíteni, hogy lore countereket (történetpontokat) szerezz, amelyek a győzelemhez szükségesek.

Items (Tantárgyak)
Kártyák, amelyek kijátszás után is játékban maradnak. Aktiválásukhoz mindig teljesíteni kell a követelményeket - ez lehet egy egyszerű csapolás, egy Inc kifizetése vagy egy tárgy elpusztítása.

Actions (Akce)
Az azonnali hatású kártyák kijátszáskor elhagyják a játékot. Képesek erősíteni a játékost, vagy éppen ellenkezőleg, elpusztítani az ellenfél lapjait.

Songs (Dalok)
Az akciókártyák speciális változata. Egyetlen kivétellel ugyanúgy viselkednek - az Énekes hősöknek köszönhetően alternatív tintaköltséggel játszhatók ki. Az Énekesek és az Énekesek jelenlétükkel olcsóbbá tehetik a kártyát.

 

Leírás Kártyák
Minden kártya tartalmazza az árát, leírását és képességét. Itt megmutatjuk az egyes részek leírását az ikonikus Mickey-n.

1. Cost (Ár)
- Mennyi tintát kell fizetnie egy kártya kijátszásához
2. Inkwell Icon (Ikona kalamáře)
- Ha tintaköltség körül lévő exagon azt jelzi, hogy a kártya a játékos tintatartójában használható (kálvária).
3. Name (Név)
- A kártya neve és alcíme
4. Classification (Fajta)
- Megfelelhet egyes kártyák hatásainak
5. Ink (inkoust)
- A színmegjelölés, amelyhez az Inku kártya tartozik.
6. Abilities and Effects (Képességek és hatások)
- A kártya leírása, amely tartalmazza a képességeit és hatásait.
7. Character Stats (Kártya statisztikák)
- A kártya ereje és védelme, valamint a Lore-érték mutatója, amelyet a játékos kap, ha a kártyát küldetésre küldi.

 

Rarita kártya
Minden TCG-ben (gyűjtögethető kártyajáték) az egyes kártyáknak van ritkaságuk, az alaptól a ritkaig, ami meghatározza az árukat.A közönséges kártyák néhány koronába kerülhetnek, míg a ritka kártyák, amelyeket nehéz megtalálni, vagy egyszerűen csak ritkák, több tíz- vagy százezer koronába kerülhetnek. Ez alól a Lorcana sem kivétel, hatféle ritkasággal találkozhatunk.

- Common (szürke kör) - Normál
- Uncommon (fehér könyv) - Kivételes
- Rare (bronz háromszög) - Ritka
- Super Rare (ezüst négyzet) - Nagyon ritka
- Legendary (arany ötszög) - Legendás
- Enchanted (szivárványos hatszög) - Varázslat

 

Játék előkészítés
- Keverje meg a paklit

- Állítsd a Lore mutatóidat 0-ra
- Vegyél fel 7 kártyát
- Cseréljétek ki a nem megfelelő kártyákat újakra (opcionális).
- Döntsétek el, ki a kezdőjátékos a kockadobással.

A játék menete
Az egyes játékosok fordulói két szakaszra oszlanak, amelyeket itt tárgyalunk.

Beginning Phase (Kezdeti szakasz)
1. READY – Felkészülés exerted (kimerült/feszült) kártya.
2. SET – Ellenőrizze azoknak a kártyáknak a hatásait, amelyeket a forduló ezen fázisában kell aktiválni.
3. DRAW – A paklid legfelső lapja. Az első húzás esetén a játékos nem húz.

Main Phase (A fő fázis)
Körönként egyszer egy kártyát képpel lefelé fordítva a tintatartódba (Inkwell) rakhatsz. A játék hátralévő részében ezek a kártyák csak forrásként/alapként szolgálnak a játékos kezében lévő más kártyák kijátszásához. Ne feledjétek azonban, hogy a Tintatartóba (Inkwell) csak olyan kártyák kerülhetnek, amelyeknek a bal felső sarkában lévő értékikon köré egy hatszöget rajzoltak.

A következő műveleteket tetszőleges sorrendben lehet végrehajtani:
- Kártyázás. Minden játékos csak a saját körében játszhat.

- Olyan képesség használata, amely nem igényel kimerülést. Azaz, ha olyan kártyát játszol ki, amely nem rendelkezik támadásra vagy más hatások aktiválására alkalmas képességgel, az abban a körben nem használható. Ezeknek a kártyáknak az esetében meg kell várnod, amíg ellenfeled teljes sora eltelik, és újra te kerülsz sorra.

- A tárgykártya képességének használata. Az ilyen típusú kártyák esetében a kijátszásuk után azonnal használhatod a képességüket.

- Egy karakterkártya kijátszása. Ha a hősöknek van különleges képességük, és azonnal felhasználhatóak a húzásukkor, akkor azonnal kijátszhatod őket. Alternatív megoldásként játszd ki azokat, amelyek már játékban vannak, és már túl vannak ellenfeled körén.

Ezek a kártyák többféle tevékenységre is felhasználhatók, nevezetesen:
a) Hívd ellenfeled kimerült karakterkártyáját. Ebben az esetben a karakterek kárt okoznak egymásnak. Az a kártya, amelynek védelmi értéke 0-ra vagy annál kisebbre csökken, azonnal kiesik a játékból. Ha ez nem történik meg, a kárt a Karakterkártyán lévő számláló rögzíti. A kártyának ekkor a játék hátralévő részében csökken a védekezése.

b)kimeríted a kártyát, hogy használhasd a képességét

 

 

Ismerem a szabályokat, mire van szükségem az induláshoz?
Az ideális az,hogy az előre összeállított csomag, amely mindig készen áll az azonnali játékra.Minden kiadásban általában új kiadások jelennek meg, plusz egy booster. Mint minden TCG-nél, itt is ajánlatos kártyákkal rendelkezni becsomagolva, hogy megakadályozzuk a sérülést, és javasoljuk egy párna használatát is.A tapasztaltabb játékosok számára vannak majd boosterek. Ezek mindig az adott kiadás véletlenszerű kártyáit tartalmazzák, amelyekkel fejlesztheted a paklidat, vagy az alapoktól kezdve építheted fel.